На село в Гърция

Откакто България влезе в Европейския съюз посещавам поне 1 път в годината южната ни съседка. Поне един плаж в годината правим, да не кажа 4-5. Тази година като родител реших, че Черно море не е удачен вариант- първо заради пренаселеност и второ се притеснявах от инфекции разни. Все пак през година изкача скандал с отпадни води в Черно море.

За съжаление до момента дъщеря ми Радина не обича да пътува повече от 2 часа и избрахме за почивка по-близка дестинация – село Олимпиада. Принципно селото се води в област Халкидики в началото на полуостров Атон, но реално е много по-близо до Аспровалта и Ставрос.

Натоварихме всички багажи, и друг път съм писала на път как изглежда нашето Рено Клио, и потеглихме за Гърция. За щастие бяхме избрали по-непопулярни дни т.е. преди голямото преселени на народите. След около 2 часово шофиране и една тол такса се оказахме в село Олимпиада. Умишлено избрах къща за гости, останахме много доволни от гостоприемството. След като хазяите ни дадоха на заем тяхната количка, че спукахме гума, а пък поправиха нашата, размислих за отношението си спрямо византийците. До преди това не ги харесвах особено много, но пък много харесвам морето им.

Село Олимпиада е супер малко дали има 50 къщи, туристите са предимно българи и сърби. Повечето коли, които среща човек са предимно СА 🙂 Това, което ме очарова са баничките рано сутрин в месната пекарна и изключително силното кафе. Всичко, което опитах от пекарната беше невероятно вкусно. Там всяка сутрин ме посрещаха 3 вежливи и усмихнати продавачки до една говорещи английски. За мое учудване дори в двата супермаркета говореха на хубав английски. Най-много се впечатлих от факта, че в аптеката фармацевтът, на вид 60 + годишен господин, ме обслужи на английски и ми пожела хубав ден.

Всички месни дядовци приличат на излезли от романа на Хемингуей “Старецът и морето”. Сутрин стават по-късно от мен или по-скоро излизат по-късно, все пак нямат ранобудни бебета. И се засичахме в месната пекарна- купуват хляб и отиват на месното кафе за пенсионери вероятно да бистрят политика.

Дъщеря ми е ранобудно бебе и в 8.30 вече сме навън, обикаляхме крайбрежната алея да пия кафе, а тя да слуша морето. Вечер пък там има няколко ресторанта, които предлагат вкусна храна. Опитахме морска храна в Капитан Манолис, който обаче се оказа, че работи само до началото на септември…все пак те братята гърци не работят само за нас.

Олимпиада е известна единствено  с факта, че наблизо се намират разкопките на древния град Стагира, където се предполага, че е роден Аристотел. На около 3-4 км от селото има няколко много приятни плажа. Плажа на селото на мен не ми хареса каменист и рязко става дълбок. Но за сметка на това открихме райско кътче с дълга плажна ивица и едно единствено заведение.10 процента концесионер, 90 процента свободна зона…къде в България има такова нещо?

Водата беше идеална за бебе без вълни първите дни, с много леко вълнение след това. Времето подходящо за лежане почти цял ден на плажа, макар и с бебе. Въпреки, че картинката за ходене на плаж е следната надуваем басейн, пояс, две чанти за нея и малка торбичка за нас.

Ако ме питате дали съм си починала…ще кажа, че успях в кратките мигове, в които не тичах по дъщеря си, се насладих на шума на морето, на вкуса на кафето на кея и на приятна вечеря със семейството си на брега на Егейско море.

Да може би го няма онзи блясък от нашето Черноморие, няма къде да се разходиш, то селото има 2 улици, но лично аз предпочитам морето така…без излишна дандания и потоци от туристи, без много звезди, но с много положителни емоции.

Единствено съжалявам, че идва есента и ще се видим с морето чак догодина….

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s