Зъбче, покажи се!

Искам да започна с това, че дъщеря ми Радина имаше силни колики от десетия си ден до почти третия месец. По това време си мислех, че няма нищо по-ужасно от коликите, бебето се свива, плаче, а вие с таткото се редувате кой да го носи да се успокои. Греят се някакви възглавници с костилки, дават се всякакви капки и безрезултатно малкото човече плаче ден и нощ. Тогава си мислех, че капките за колики не действат, а само успокояват майчината съвест. Като млада майка постоянно се жалвах, че детето има колики и получавах отговор от околните почакай да видиш зъбите като започнат. Не знам защо, но това ми звучеше като утопия, как пък зъбите ще са по-страшни от ужасните колики. Все си мислех тези пък хора какво ми говорят.

И мина време, Радина порасна. На 5 месеца започна да точи едни лиги като булдог или ротвайлер на разходка. Да оставим на страна лигите, които не само, че мокрят всички дрехи, но постоянната влага причинява раздразнение на нежната детска кожа около устата. След около седмицата моята дъщеря започна да гризе всичко, отначало се радвах, че така умело си служи с ръцете и си пъха играчките в устата. Запасихме се с n- на брой играчки гризалки, за хладилник, жирафа Софи и т.н. Наскоро я намерих да гризе дървената решетка на леглото, а преди това крака на стола. ( Но тя вече има цели три зъба). Лошото на зъбите е, че превръщат вече по-спокойното бебе в обладано от зли сили същество. Започват се едни постоянни крясъци и мрънкане, неспане, нежелание за хранене, при някои деца и висока температура. Бях чела, че болката от никнене на зъб при детето би била непоносима и за възрастен. Убедена съм, че е така, но зъбоникненето е дълъг и болезнен процес за цялото семейство. Представете си 20 броя млечни зъби трябва да изникнат и да се подредят като бисери в бебешката уста и това по книги може да продължи до 2 -3 години.

Всичко започва една хубава нощ, мама, татко и бебе си спят и мрака е пронизан от писък. Отначало детето проплаква рядко, преди да изникне зъба се е случвало да плаче по 10-15 пъти на нощ, лошото е, че няма по жален плач от този, детето спи и плаче. И понеже всяка майка  се опитва да облекчи болката на своето дете се прибягва до гелчета, прахчета и безброй бабини отвари. Смея да твърдя, че не съм убедена дали помагат или подобно на тези за колики, просто ме успокояват.

Аз съм изпробвала до момента – Калгел, Дентинокс, Хамомила и Teetha ( пресен внос от UK, преди Brexit). Резултат не виждам, от гореизброените установих, че или съдържат лидокаин и обезболяват мястото за малко (максимум 10 минути, след което ужасът започва отначало), или съдържат лайка, която успокоява. В търговската мрежа има още хиляди мазила и гелове, хомеопатии и лекарства, надали всичко може да се изпробва. Чух съвет дори да мажа венците на детето с мастика или узо, но в тези летни месеци с Европейското първенство, то не остава узо за Радина.

Истината такава, каквато я виждам аз- единственото, което премахва болката и облекчава дисконфорта, е да пробие зъбът. И така си повтарям мантрата – зъбче, покажи се! Вкъщи всички се молим да изникне поредния зъб номер 4 и детето да се поуспокои макар и за малко.

За финал ще кажа колики не всички деца имат, но бебе без зъби няма, всеки рано или късно го очаква този момент. За успокоение има и деца еднорози, при които зъбите изникват без да разберат родителите. Пожелавам ви вашето да е от тях!

Весело зъбоникнене 🙂

file17470

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s