Череши

Колкото педиатри, толкова схеми на въвеждане на различни плодове и зеленчуци. Много изчетох по въпроса все различни и противоречиви неща – принципно на места пише въвеждане след 6 м., на други след 8 м., на трети след 10 м.

Най-често срещаната информация е, че бебетата могат да започнат да ядат череши от около 8 месечна възраст или по-рано, ако нямат изявени алергии или проблеми със стомаха. Черешите не са силни алергени, но имат костилка и доста дебела ципа, която е трудно обработваема за бебешкия стомах. Според други източници череши се препоръчват около 10 м., именно защото са трудносмилаеми поради: ципата, пектина и фибрите.

Хранителните вещества в 1 чаша Сурови Череши:
Витамини:
Витамин А – 74  мг.
Витамин С – 10.8 мг
Витамин К – 3.2 мкг
Фолиева киселина – 4.7 мкг
Също така съдържа:
Калий – 324 мг
Фосфор – 32 мг
Магнезий – 17 мг
Калций – 20 мг
Натриев – 0 мг
Желязо – 0.55 мг
Също така съдържат следи от цинк, манган и мед.

Аз на дъщеря си сурова череша тази година не съм давала, но за сметка на това правя няколко неща със сварено пюре от череши, които много се харесват.

  1. Пюре от череши с ябълка-  Варя черешите, след това пасирам и минавам през цедка за да останат обелките в цедката. Обелката дразни стомаха, другата причина да се обелят е, че черешите са сред 12-те вида плодове и зеленчуци, които задържат най-много пестициди. ( Въпреки, че използвам само домашни  череши). Към пюрето от череши прибавям сурова настъргана на дребно ябълка, ако детето е по-малко може да се добави пюре от ябълка.
  2. Череши с банан– Към пюрето от череши се добавя намачкан банан, става много вкусно, ако Радина не го хареса, го дояждам аз с удоволствие.
  3. Череши с овес и ябълка или банан – Използвам го за въвеждане на глутен, варя овесено брашно на каша и след това добавям череши с ябълка или с банан. Същото може да се направи с овесени ядки, които да се пасират след сваряването.
  4. Елда или просо  с череши – Елдено ( Просово) брашно наксивам от предната вечер, изцеждам водата, слагам нова вода, варя и добавям пюре от череши.

 

Ако имате череши и все още е рано за въвеждане, може да измиете хубаво, махнете костилката и замръзите във фризер. Единствено трябва да ги употребите до максимум 6 месеца.

Baby feeding banana-&-cherry-puree-recipe

 

 

Advertisements

One thought on “Череши

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s