За пюретата и още нещо…

Бебешките вкусове лично за мен са непонятни. Може ли да съм обиколила няколко баби, няколко био магазина, да съм се сдобила с картофи, моркови и тиква например, да ги сготвя с любов, пасирам и гарниран с био олио от рапица и когато настане заветното време за хранене, да открия пюрето по косата си, по очилата и дивана….даже и на пода, но не и в устата на Радина. Хиляди пъти бях на ръба да я оставя да яде мляко минимум до абитуриентския и бал.
Знам, че до една година млякото е основна храна, но тя дори не искаше да опита някои от пюретата. И така нашето хранене добиваше следния вид- отворени две домашни и едно купено пюре и накрая всичко в мивката. Моята девойка просто предпочиташе каши и плодови пюрета. Докато един ден не открих, че тя харесва по-странни за мен пюрета-карфиол например, когато отвориш бурканчето, те лъхва мирис на развалено зеле, но тя много го харесва. Или месни пюрета, на мама канибала си умира за месо.

Ако вашето дете е с различни вкусове от вашите , разберете го и вие не ядете всичко.

И все пак имам няколко съвета:

1. Първо дори да хапне една лъжичка, важното е да опита. Знам каква мъка е да си правил домашно пюре, но отрочето да не желае да го хапва. И все пак казват, че едно дете трябва да опита минимум 10 пъти един вкус, за да знае дали го предпочита.
2. Не бързайте с плодовите пюрета , просто имат хубав вкус и ще се съгласите с мен, най-вероятно и вие предпочитате круша пред картоф без нищо.
3. Предлаганите разнообразни комбинации, но не бързайте с въвеждането на продукти, неподходящи за възрастта на детето. Не е нормално, да се дава попара на бебе на 5 месеца например и да са заместени 3 хранения на 6 месеца.
4. Обезопасете мястото на хранене, защото моята Радина плюе бавсякъде, когато не и хареса.
5. Не давайте храна на прегладняло дете, много са нервни, когато са гладни.
6. Въоръжете се с Канско търпение. Не насилвайте детето, само му предлагайте нова храна.
7. Ако все пак малкия човек, не желае да яде, избършете, почистете дайте мляко, а вие отворете една биричка, за да излекувате нервите 🙂

Не забравяйте важното е всички да са спокойни, щастливи и с пълни коремчета 🙂 Може би се чудите как може да яде решетката на леглото, да ближе пластмаса, да си гризе обувката в парка, а да не желае пюрета и все пак няма непрояло дете 🙂

Поздрави от eдна захранваща мама

images

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s