Яслени вълнения

Преди да родя слушах за хора с деца, записващи ги на ясли едва ли не от зачатието и се обръщах с насмешка, как може да запишеш детето толкова рано. Слушала съм за всякакви корупционни схеми, за частни ОДЗ-та и СДЯ по 500 + лв. на месец, което ми звучеше като да си дадеш половината заплата и все си казвах, ох ще му мисля като се роди детето.

Освен това винаги съм се възхищавала на хората с големи семейства, две-три деца и на жените с деца с малка разлика, но стигнах до извода, че  това не е за мен. Не мога да си представя да седя 6 години у дома, защото децата ми са родени едно след друго,. сигурно е много хубаво, сигурно има много преимущества, не ме разбирайте погрешно, просто не е за мен. Може би ще ме сметнете за кариеристка, която драпа да си остави детето на ясла още веднага след като се роди, но обучението, образованието  и усилията, които полагам  не предполагат да си седя у дома 6 години, понеже все още съм романтичка и мечтая за три деца и не смятам, че е честно да пренебрегвам, което и да е било от тях.

Моята Радина наистина е много малка, но ние живеем в София, което предполага, че трябва да я запиша рано рано в системата, ако искам да се върна на работа след края на първата година. И така въоръжена със сили, една сутрин, докато героите у дома бебе Радина и татко Ради спят се заемам да проуча системата за детски заведения в град София. Отварям сайта, доста приветлив, всичко си е описано подробно, информирам се и решавам  да започна заветната регистрация. Първо имена, адрес, ЕГН-та, и тук на кой му хрумна на тези ЕГН-та да се добавят 4-ки и 5-ци, уж съм интелигентен човек, а всеки път се чудя как беше ЕГН-то на детето ми, и все пак да не се отклонявам от темата. Регистрирам профил, обаче аз съм от провинцията, мъжът ми също, значи трябва да си сменим адреса. Решаваме аз да сменя моя, бърз отскок до общината и до МВР подавам документи за лична карта, цялото упражнение е за заветната 0.1 точка за адрес. В края на краищата се оказваме с 8.2 точки за детска ясла.Йеее събрахме заветното число както още 20 родители, ориентирали се към нашата детска градина, поглеждам отгоре и завиждам  ” ех тези хора, къде ги събират тези 10+, точки да ходя да ми кажат къде и аз да ги намеря”, завиждам и на тези с 8.3 т., но си казвам е има надежда да се класира все пак.

После набързо прочитам как се тегли жребий, хазартната личност в мен проговоря, чувствам се като на теглене на почивка от “Националната лотария “, все едно чакам Захари Бахаров да ме изтегли за пътуване до Дубай. Но очакването е по-дълго и така до днешния петък 13ти.Резултата не съм видяла още, че от БГ мама разбирам, че в нашето мечтано ОДЗ няма разлепени списъци, но искам да честитя на всички приети, радвам се за вас мами, татковци и деца!

Искам да се обърна и към Столична община и въобще към държавата ни, драги управници, благодарим ви за дългото майчинство, но моля предложете варианти за всички майки и бащи, които трябва да оставят някъде тези дечица, когато решат, че им е дошло времето да се върнат в работната среда. Не мисля, че е нормално да стимулираме отварянето на поредната частна детска градина, предпочитам по-висока такса за някоя нова държавна, отколкото да пълня гушата на някого. И не казвайте, че няма терени за детски градини, все ще се намери къде и кога. Искам да изкажа съпричасността си към положението на жителите на големите софийски квартали Младост и Люлин, е то не е нормално да има 200 бройки за квартал с осем микрорайона като Люлин. Съжалявам  за положението и на хората живеещи в район Триадица.

Може би мнението ми звучи като на амбициозна кариеристка, ще кажете остани си втората година у дома и си гледай детето, държавата ти дава тази възможност. Да може би сте прави, не бива да се гони кариера на всяка цена, въпреки че аз искам да бъда успяла и доказала се жена и в работната сфера, която да служи за пример на децата си. Просто аз съм избрала този път, за друга жена, може би гледането на деца е нейното призвание, за трета някакъв междинен вариант, но всички нас ни обединява едно-правото на избор!

И сега отново честито на печелившите! За останалите – не губете кураж, идва следващия тираж!

day-care

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s