С дете на път

Българинът много обича да си почива, ако погледнете календара в годината се падат редица почивни дни, сливания, вливания и отработвания. Традиционно от първи до шести май има доста почивки, тази година и съвпадна с Великден. Повечето “Столичани в повече” не сме от София и на такива дълги почивки тръгваме на път. Преди, когато бяхме само двама, това беше хубав повод за разходки из България или да отскочим до Гръцко, палиш колата и дим да те няма.

Тази година обаче имаме Радина, почивните дни прекарваме в провинцията, хем роднините се радват на бебето, хем има кой да го гледа, а ние да си починем за малко от родителството. Хубаво де, ама не случайно има филм със заглавието ” С деца на море”. Аз реших да ви разкажа за епопеята ” С дете на път”. По стечение на обстоятелствата имаме малки коли, както вече описах в преден пост си купих голяма стабилна количка, сгъва се, но все пак заема много място, та основно тя се побира в багажника, защото никой родител не би тръгнал на почивка с детето без количка. Да обаче малкото човече притежава хиляди дрехи, взимаш пълниш цяла чанта с тях, следва шишета, стерилизатор ( не че не можеш да свариш бутилките в тенджера) храна, пюрета, памперси, мокри кърпи, козметика, не дай си боже корито и сгъваема кошара… кервана си върви.

Гледала съм преди време снимки на много хора в трабант, е нашата кола, за път с дете изглежда така – количката отзад в багажника, коша за количката, добре че вече използваме летния по-малък вариант на предната седалка, оттам всички вещи на детето отпред, отзад чанта с памперс, храна, дрехи за преобличане. Наблъскваш всичко и на нас двамата една малка чантичка с дрехи. Следва процедура по монтиране на столче, слагаш бебето/детето, завързваш и се започва ….слагаш играчки да си играе малкия човек, биберони, лигавници, шише с вода на една ръка разстояние. Всичко е монтирано идва ред да се съберат вътре родителите, за шофьора отпред има място, обаче майката като роди се мести на омразната задна седалка, при положение, че всичко е пълно с багаж на малчо, някак си се мушкаш между стерилизатора и коритото.

Мини победа всичко е опаковано и тръгвате, пътят може да е само час, но когато бебето не спи и има задръстване си е цяло изживяване, крясъци, плач, ти пееш песни, мъжът ти ти се смее как си за “България търси талант”, но ти гордо припяваш за 1259 път ” Две калинки като балеринки”, тъкмо се унася бебето  обаче задръстено, червен светофар спира колата и пак наново, след 50 минути излизате от София и малкото зверче заспива, майката си отдъхва, бърше потта от челото и се заглежда нанякъде, тъкмо сте стигнали Перник и бебето се пробужда.Идилия, който е казал да спиш като бебе, не е имал 6 месечно бебе на батерии. Със заветни усилия се приземяваме в мечтаната дестинация, спираш роднините бързат да дърпат коша, теб вече никой те няма за човек, важното е да видят детето и се започва едно разтоварване после редене по стаите, после баня, вечерен тоалет и сън.

И като се замислиш, цялата тази процедура ще се повтори след три дни….. а честити празници тогава хора с деца!

И все пак толкова е хубаво да прекараш празниците с роднините и най-новия беззъб член на семейството, всичко придобива нови измерения, всеки празник е по-мил и драг, защото нея я има 🙂 Обичаме те, Радина!51+IZaPKwJL

Advertisements

2 thoughts on “С дете на път

 1. Привет! Като татко на две деца, мога да ти кажа, че ми е до болка познато за какво говориш. С жена ми Биляна имахме едно Polo 1.0 с АГУ, завещано от тъста. В колата нямаше никакво място. Взехме си багажник-кутия за таван (rooftop box), но разходът се вдигна с 2/100, а колата просто нямаше възможност да изпревари. В крайна сметка, след няколко месеца сменихме колата с комби и се родихме. Ако преди 10 години някой ме беше питал коя е най-грозната кола на света, щях да кажа “комби”. Днес мисля, че е най-гениалната: събира много, количката влиза и без да я сгъваш, заедно с два малки велосипеда. Така че скъпото решение е: вземете си комби…
  И още една добра новина – проблемите с пътуването се оправят до към 3-тата година на детето – то просто свиква. А докато свикне, бих препоръчал следните неща:
  1. Отпочинали родители, уморено дете е идеалната комбинация. Когато си отпочинал, се изнервяш по-малко на плач.
  2. Нощни пътувания: и най-непрогледният мрак, най-силният сняг и най-гъстата мъгла, взети заедно са способни да ме изнервят по-малко от едно постоянно ревящо на задната седалка хлапе. Идвало ми е да блъсна колата в първия стълб на моменти… С нощните пътувания (при нас едната баба е в Русе, другата – в Пловдив) в голяма степен си разрешихме проблема и 80-90% от пътуването минаваха в сън.
  3. Игнориране – прилагаме го само след опити за успокояване. Първо не му обръщате внимание 2 мин., после 5 мин., после 10 минути никакво внимание; увеличавате периода и постепенно хлапето се оказва. Работи за заспиване в кола и в жилище 🙂
  4. Уредбата на макс – обикновено го прилагаме към горния метод и детето се оказва по-бързо, когато не може да надвика радиото.
  5. Приказки и песнички от уредбата – в някаква степен помагат, особено след като детето мине първата годинка, но като шофьор е приспиващо да слушаш “Нани, мое бебче” и “Спи, детенце, спи”… все пак, по-добре от плач.
  Успех и не спирайте да пътувате – на третата година нашите хлапета вече са “универсални войници”, които издържат по 300-400 км без почивка. за разлика от тези на много други семейства 🙂 Така че, ако обичате да пътувате, свиквайте малката Радина и не се предавайте.

  Liked by 1 person

  1. Благодаря за съветите 😉 да да вече търсим комби за мен , а така си мечтаех за спортна кола 🙂
   Не сме се отказали да пътуваме, ние много обичаме и скоро ще пътува и със самолет, ще свикне все пак ще я правим пътешественичка и нея.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s