Ам-ам

И добре да живее една майка, идва време да захрани детенцето си.

До тука добре в случая се очаква да се даде адекватен съвет от педиатъра на детето относно захранването, хубаво ама в България битуват разбиранията на старата школа за захранване сокове на 2 месеца, на 3 плодови пюрета и тн…. всичко хубаво естествено има и адекватни педиатри обучили се на изискванията на СЗО, но са по-трудни за откриване.

След като съветите на педиатъра не съвпадат с твоето виждане се минава на самообучение- интернет хиляди статии, стотици блогове, съвети от други майки, книги чужди и наши. И сега идва моментът и въпросът -КОГА да захраня? Питаш други майки, те нападат рано е късно е, настава кокошарник в БГ мама, ще кажете защо четеш тия странни женици там, ами не не са странни смея да твърдя, че има и много нормални и адекватни майки и жени, които пишат във форума и в различни фейсбук групи. Именно на тях иска да благодаря за съветите.Обаче има и други, които се чудиш как може да дават кисело мляко на детето си на три месеца или такива които прекаляват със стевията и амаранта, понеже ти даже не си чувала за тия неща, камо ли да си ги яла, че да ги даваш на детето си. Ще кажете ми информирай се повече и давай на детето си киноа и сума други нетрадиционни за нашите географски ширини продукти.

Следващата драма е следната да правиш пюрета или да купуваш – знам ли аз в пюрето от магазина какво има, нищо че е БИО, а знам ли и какво има в зеленчуците купени от някой пазар, дали баба Х, не е торила и тя и пръскала с разни неща. Отново се заформя спор, кое е по-добре. И тук отново искам да кажа, всяка дама сама преценява, кое е по-добре за нея и нейното детенце.

И тука аз мили дами и господа стигам до своите изводи, всяка майка има достатъчно мозъчни клетки и познания, и информация да прецени сама кога да захрани детето си. Не бива нито да се избързва, нито да се закъснява. Въпрос на личен избор е как, кога и с какво, но всичките тези писания превръщат един на глед лесен процес в сложна математика на изчисляване на лъжички и грамажи и типажи от пюрета.

Предлагам всяка мама да бъде щастлива, да дава пащърнак, тиква, картоф или каквото прецени, колкото прецени и да очаква много забавни моменти, плюване по пода, избутване на лъжици и омазани детски муцунки.

Не се вглъбявайте мили дами, захранването е като всяко друго предизвикателство при отглеждането на дете, рано или късно ще си дойде от само себе си и ще стане натурално, защото всяка майка има вътрешен силно развит майчински инстинкт!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s