Да шофираш из софийските паважи

Да уточния имам шофьорска книжка от 9 години, но до скоро нямах книжка за бебешка количка.Преди да стана майка, никога не съм пипала такава количка, не се бях и замисляла колко тежат тези чудеса. И все пак не е важно дали е 12 кила плюс рамата или 10 кила, важното е жената колко може да вдигне.

Искам да подчертая за конструктурите и производителите на такива колички, че има хиляди видове на всякакви ценови алтернативи, има колички по-скъпи от скромния ми автомобил. Има разглобяващи се, с помпащи се гуми, с амортисьори…. не съм се и замисляла за такива неща преди да родя. Оказа се, че в Банишора има павета и амортисьорите са много полезни в този случай. Все пак на паветата бебето заспива за секунди, и се оказваш в ситуация, в която  в Мол-а не иска да спи, защото е гладък терен.

Искам да  благодаря на архитектите на скромния ни блок, защо по дяволите сте направили полуетажи, знаете ли как се вдига на задни гуми количка по 6-7 стъпала. До тук добре, но количката тежи 12 кила, бебето вече е 7 кг., и без да искаш се оказваш като някой културист, защото вдигаш 1/3 от собственото си тегло. Изненадващо е как крехките женски ръце за седмици до месец се сдобиват със силен бицепс и трицепс.

Всяка майка се превръща в майстор на шофирането за няма и месец. Подготовката отнема минути обличаш бебока, стягаш количката и хайде навън…така стълбите ги споменах, влизаш в тесен асансьор, вярно надебеляла си по време на бременността, но все пак в асансьора се събираме аз и количката само. Е има място и защо още един, ама такъв слабичък човек.

И хоп навън….така обаче в София на много места няма тротоари, а където има тротоари, милите ми събратя шофьорите са паркирали върху тях и сега си представете простата задача мама и бебе Радина да излязат до аптеката. Разстоянието е има, няма 500 метра, да ама по целия път няма един тротоар като хората, и се почва едно заобикаляне, носене, повдигане, пъшкане …. епопея на майката и хоп стигаш до аптеката със заветни сили, уморена и запотена.  Всичко хубаво тъкмо хем се разхождаш, хем тренираш. Обаче осъзнаваш колко са тесни тези аптеки, не можеш да минеш с количката между щандовете и това, ако аптеката не е със стълби, оказва се, че са доста стръмни естакадите за колички.  Не съм се замисляла да оставя детето отвън до сега, така че маневрирам вътре с нея.

Следващата проста задача е да напазаруваме в кварталния магазин, до тук добре, но и той не е много голям, лесно се влиза с количката, пак тесни пътечки, взимаш на бързо всичко и се опитваш да се добереш до касата, да ама кварталната бабка се бута в количката, за да се пререди, да и когато бях бременна с огромния корем, същите тези бабета пак се бутаха за ред. Както и да е аз съм възпитана пускам ги, явно бързат за поредната серия на Малката булка, минавам след тях, товаря покупките в багажника на количката (евала на този, който е измислил багажници, наистина са много удобни) и тръгвам след бабата да излизам от магазина, радвам се жената ще задържи вратата, за да излезем, да ама не хоп тя ни я затваря под носа. Изкуство е да отвориш врата и да избуташ количка, но се справяме, нали сме супер софийски мами 😀

С неохота осъзнаваш как много малко хора ти предлагат помощ, да повдигнат количката някъде, да задържат вратата и все такива елементарни неща, а аз дори не съм се возила все още в градския транспорт с бебе Радина, с ужас си го представям този момент, как ще се наложи да кача количката на тролей…. или не дай си боже да я сваля в метрото, където има асаньсори все пак.

Сега бихте казали, ами ходи си в парка с другите “майчета” и си бутай наравно, да ама парка е на 2 преки, през бул. Сливница и за кратка разходка не е удобен, та моля ви бъдете толерантни следващия път към майката с количката, тя милата е същински Шумахер и заслужава помощ понякога.

Малко дълъг пост стана, но искам да пожелания на всички леко шофиране в София, дали на кола, дали на колело, дали на бебешка количка и бъдете толерантни на пътя!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s